Det här är det femte och sista porträttet av en student som går en unik kurs på Textilhögskolan i sommar; uppgiften är att göra om kostymer från Kungliga Operan till couturekläder.
Jeanne Blanchard har valt "En midsommarnattsdröm" som tema.
– Jag översätter känslorna i operan till kläder, säger hon. Den är en blandning av traditionella och nya tänkesätt. Jag försöker visa det i plaggen.
Varför ville du gå den här kursen?
– Jag har ingen utbildning i operakostymer sedan tidigare. Jag vill förstå kostymerna och processen bakom dem. Jag ville också göra något nytt – fortsätta utvecklas i mitt eget skapande.
Vad har du för bakgrund?
– Jag kommer från Frankrike och har studerat mode och kläder tidigare. Nu har jag precis tagit en masterexamen på Textilhögskolan i Borås där mitt fokus varit att lära mig mer om vävning.
Louise Xin valde en stor mängd kostymer från Kungliga Operan som ni studenter fick välja bland. Hur var den processen?
– Det var mycket roligt och intressant. Alla vi i kursen har olika smak, stil, personlighet och bakgrund och uttrycker oss olika. Vi ”bråkade” inte om ett enda plagg! Men att välja innan jag visste vad jag ville göra var en utmaning. Jag letade efter kläder som kunde fungera tillsammans – jag ville vara säker på att jag till exempel kunde kombinera tyger från olika plagg.
Beskriv plaggen du jobbar med?
Mina plagg visar olika stadier i berättelsen;
- Det första är tight och stramt – det är nästan svårt att röra sig i det.
- Det andra är en klänning med mycket rymd och frihet som bäraren nästan kan sväva i.
- Det tredje är i svart, tung ull men konstruktionen är vid för att visa att det inte finns någon begränsning efter förvandlingen som sker i storyn.
Vad har varit roligast hittills i kursen?
– Jag njöt av processen att skissa och rita kläderna jag ville göra. Att föreställa mig hur jag kunde använda tygerna.
Vad ser du fram emot med slutresultatet?
– Att se kläderna färdiga på en person och hur den också bidrar till klädernas uttryck.
Bakgrund
Operan är, på uppdrag av regeringen, Sveriges nationalscen för opera och balett och är genom sin höga kvalitet och sitt goda renommé en väletablerad kulturinstitution i Sverige och världen. Under 2023 firar Operan 250 år. Extra viktigt för institutionen under jubileumsåret är att belysa århundraden av den hantverksskicklighet som har gått i arv och än idag präglar Operans arbetssätt. Lika viktigt är att sätta ljuset på Operans förmåga att arbeta med hållbarhet och återbruk i nuet och i framtiden.
Operan anordnar under sommaren en exklusiv visning och utställning av speciellt utvalda kostymer. Den 7 september sker även en försäljning av utvalda, exklusiva plagg i Guldfoajén. Ett antal av dem är så kallad re:make av kostymer från Operans garderober i ett samarbete med designern Louise Xin och studenter vid Textilhögskolan, Textile Fashion Center i Borås. Från ett urval av kläder gjort av Louise, som också ger studenterna hand- och vägledning, skapar fem studenter klädtolkningar av personligt utvalda operor genom unika plagg sammansatta av skatter ur Kungliga Operans kostymförråd. Samtliga intäkter går till Unga Operan-fonden, Kungliga Operans verksamhet för barn och unga.
Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.