2023-04-21 12:16Pressmeddelande

Textile Fashion Center i unikt samarbete med Kungliga Operan och designern Louise Xin

Louise Xin. Foto: Kevin PinedaLouise Xin. Foto: Kevin Pineda

Opera- och balettkostymer får nytt liv i händerna på Louise Xin, designer och modeaktivist som arbetar för en hållbar modebransch. Tillsammans med studenter från Textilhögskolan i Borås skapas unika couture-plagg som till hösten säljs till förmån för Unga Operan-fonden, Kungliga Operans verksamhet för barn och unga. Dessutom ska plaggen visas på Textilmuseet i centret till hösten. 

Louise Xin, senast aktuell med en modevisning i samarbete med Europaparlamentet, har mänskliga rättigheter och hållbarhet högt på agendan. 

- För mig är mode en konstform som berättar berättelser om människor av sin tid och plats. Under mina tre första år som självlärd designer visade jag på vad mode inte är eller bör vara, genom mitt arbete för mänskliga rättigheter. Nu vill jag ge mig på en resa för att utforska och utbilda mig i vad mode har varit och experimentera med vad det kan bli. Det finns då ingen bättre plats att börja på än Kungliga Operan med 250 år av fantastisk kulturhistoria och Textilhögskolan i Borås som är utnämnd till en av världens bästa designutbildningar. Tillsammans vi vill visa det vackra i hantverk, konst och kultursäger Louise Xin.

När Operans förråd nu ska tömmas på ett stort antal kostymer kändes samarbetet givet. Nu kan de hantverksmässigt sydda plaggen få ett liv till i Louise design. Med i processen är också Textile Fashion Center och modestudenter på Textilhögskolan, som förutom hantverksskicklighet och tradition även har stort fokus på nya material och hållbara processer.

Modestudenterna kommer under en nyskapad sommarkurs att sy om ett antal kostymer som Louise valt ut ur Kungliga Operans samlingar. De färdiga kreationerna visas på en modevisning i Operahuset i september, då man även kan köpa plaggen till förmån för Unga Operan-fonden som stödjer och utvecklar verksamheten för barn och unga på Kungliga Operan. 

- Tillsammans tar vi ansvar för framtiden, är en del av visionen för Högskolan i Borås, säger Thorbjörn Magnusson, kursansvarig vid Textilhögskolan. I det här samarbetet blir det tydligt genom att det ger ett antal plagg ett andra liv. Det cirkulära tänkandet kännetecknar mycket i våra utbildningar och många av våra studenter har fokus på det. Vi är stolta över att få visa upp studenters arbeten.

Men samarbetet med Textile Fashion Center slutar inte där. 

- Plaggen ska även visas i en utställning på Textilmuseet i centret i höst, säger Git Guldare, samordnare i Textile Fashion Center. De följer centrets ”röda tråd” med hållbarhet och återbruk och museets ambitioner med stor bredd inom textil och mode genom bland annat konst, historia, nutid och framtid.

Kungliga Operan har en lång historia av samarbeten med kända modekreatörer, exempel från senare år är Christian Lacroix som 2022 skapade kostymer till baletten Askungen och Bea Szenfeldt som samma år skapade kostymer till baletten La boîte à joujoux. 2023 gjorde Martin Bergström kostymerna till baletten Riptide.

 


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Alexandra Perez Liberg
Press- och marknadsansvarig
Alexandra Perez Liberg