2023-09-01 12:32Nyheter

Slutspurt för sommarkursen

En skyldocka iklädd ett skimrande turkost plagg.

De senaste veckorna har det varit slutspurt för sommarkursen i samarbetet mellan Kungliga Operan, hållbarhetsdesigner Louise Xin och Textile Fashion Center med studenter från Textilhögskolan. 

Förra veckan var Louise i centret ”dag och natt”, tillsammans med studenterna Carolina Sardal Jerhov och Miriam Scheller, för att färdigställa deras arbeten och skapa en egen ”final piece” till den gemensamma kollektionen. Vi fick en förhandstitt av de fantastiska kreationerna som de arbetat med hela sommaren - alla utifrån teman som bygger på en opera eller en balett.

Nästa vecka är det dags för Grande finale med catwalkvisning och försäljning på Kungliga Operan den 7 september. All vinst går till Operans barn- och ungdomsverksamhet. Den 15 november – 3 december visas kollektionen i en utställning på Textilmuseet i Textile Fashion Center, Borås. 

Louise Xin arbetar med sin "final piece".

Miriam (till vänster) och Carolina (till höger).

Bakgrund
Operan är, på uppdrag av regeringen, Sveriges nationalscen för opera och balett och är genom sin höga kvalitet och sitt goda renommé en väletablerad kulturinstitution i Sverige och världen. Under 2023 firar Operan 250 år. Extra viktigt för institutionen under jubileumsåret är att belysa århundraden av den hantverksskicklighet som har gått i arv och än idag präglar Operans arbetssätt. Lika viktigt är att sätta ljuset på Operans förmåga att arbeta med hållbarhet och återbruk i nuet och i framtiden.

Operan anordnar under sommaren en exklusiv visning och utställning av speciellt utvalda kostymer. Den 7 september sker även en försäljning av utvalda, exklusiva plagg i Guldfoajén. Ett antal av dem är så kallad re:make av kostymer från Operans garderober i ett samarbete med designern Louise Xin och studenter vid Textilhögskolan, Textile Fashion Center i Borås. Från ett urval av kläder gjort av Louise, som också ger studenterna hand- och vägledning, skapar fem studenter klädtolkningar av personligt utvalda operor genom unika plagg sammansatta av skatter ur Kungliga Operans kostymförråd. Samtliga intäkter går till Unga Operan-fonden, Kungliga Operans verksamhet för barn och unga.


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Git Guldare
Samordnare
Git Guldare

Relaterade nyheter