2021-06-21 05:00Nyheter

Modedesignstudenter från Textilhögskolan i Borås visas exklusivt på NK i Göteborg

Nordiska Kompaniet i Göteborg visar en utställning med examensarbeten av modedesignstudenter på Textilhögskolan, en del av Högskolan i Borås och Textile Fashion Center. Utställningen pågår till och med den 8 augusti 2021.

Genom experimentellt konstnärligt arbete har studenterna undersökt många av de utmaningar som vårt samhälle står inför idag. Med deras nya perspektiv visas det som pågår för framtidens modebransch.

- Inkludering och delaktighet, mångfald och skillnad, återanvändning och återtillverkning, jämlikhet och respekt, tillhörighet och gemenskap, teknik och integritet, materialitet och konsumtion, tillgänglighet och överflöd, sexualitet och känslor - årets examensstudenter i modedesign sätter fingret på och utforskar många av de utmaningar som vårt samhälle står inför idag, säger Clemens Thornquist, professor vid Sektionen för design på Textilhögskolan.

Examensstudenterna visar som nästa generations modedesigners vägen för nya framtida modesystem.

- Modeutmaningar som överproduktion, etnisk ojämlikhet och ett behov av fokus på cirkulär ekonomi får våra studenter att använda nya sätt att arbeta, säger Erika Blomgren, programansvarig för den kandidatutbildning i modedesign som studenterna slutfört vid Textilhögskolan.

Studenterna belyser ett ökat utnyttjande av hantverk, omformande av konsumentavfall till nya råvaror och tekniker för att göra kläder med noll avfall.

Studentarbeten från Textilhögskolan visas också nationellt och internationellt under sommaren och hösten, bland annat under Stockholms modevecka 30 augusti-2 september 2021.

Textilhögskolan, en del av Högskolan i Borås och Textile Fashion Center, erbjuder kreativitet, kunskap och innovation. Här finns utbildningar inom alla textila områden - från textildesign, textilteknik, mode och produktion till värdekedjor, ekonomi och management. Läs och se mer:

https://www.hb.se/Textilhogskolan/

https://www.hb.se/en/department-of-design/

Kontaktpersoner

Textile Fashion Center, Git Guldare, Centrumledare, 0707-76 13 09, git@textilefashioncenter.se

Textilhögskolan, Erika Blomgren, programansvarig kandidatutbildning modedesign Textilhögskolan, 0701-85 76 61, erika.blomgren@hb.se


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Git Guldare
Samordnare
Git Guldare