2023-12-04 08:35Nyheter

Årets textila julgran hyllar Kungliga Operan

En julgran fylld med textilier. Textile Fashion Centers textila julgran 2023

Sedan 2015 har Textile Fashion Center en textil julgran som pryder huvudentrén från första advent till tjugonda knut. Nu står årets gran på plats i centrets entré.

Julgranen har alltid ett aktuellt, samtida, textilt tema med hållbarhet som en röd tråd. Traditionen är mycket uppskattad och många frågar nyfiket och gissar om årets tema. 2023 års julgran är gjord av kostymer från Kungliga Operan i Stockholm som i år firar 250 år.

- Kläderna är uppsydda till olika föreställningar och i varje plagg finns en beskrivande lapp fastsydd som gör att personerna i ensemblen enkelt hittar sina plagg. Föreställning, spelår samt karaktär finns nedskrivet och plötsligt har varje plagg fått sin egen historia som vi nu vill visa upp i Borås, säger Frida Stålhandske, producent Textile Fashion Center.

Bakgrund årets tema
Årets julgranstema är inspirerat av det samarbetsprojekt som genomförts under året mellan Textile Fashion Center, Kungliga Operan och designer Louise Xin för att fira operans jubileum. Studenter från Textilhögskolan har designat om tidigare operakostymer med inspiration från verk i operahistorien. Resultatet blev 13 unika kreationer, varav Louise Xin skapade en final piece. Plaggen visades under en exklusiv visning i Guldfoajén på Kungliga Operan den 7 september 2023 och i en utställning på Textilmuseet i Borås under november. 

Julgransskakning
På tjugonda knut blir det julgransskakning och då skänks alla plagg till den som är intresserad. Först till kvarn- principen gäller och man kan inte paxa några plagg i förväg. Varmt välkommen klockan 12.00 lördag den 13 januari 2024.


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Frida Stålhandske
Producent
Frida Stålhandske