2021-10-26 18:00Nyheter

AiR 4x400 år är igång - varmt välkommen att följa processen

Två dagar har passerat och konstnärerna processar för fulltTvå dagar har passerat och konstnärerna processar för fullt

Under fem arbetsdagar mellan 25-29 oktober skapas textilkonstverk i stora kuber - en del av ett jubileumssamarbete mellan Borås, Piteå, Luleå och Göteborg som fyller 400 år 2021.

Nu är våra fyra konstnärerna mitt i skapandeprocessen och arbetsmaterialet är överbliven textil skänkt från företag och verksamheter i Sjuhärad. Allmänheten är varmt välkommen att följa processen live mellan kl. 8-18 fram till fredag den 29 oktober.

Deltagarna är Vega Syversaetre Johannessen, textilkonstnär från Bredared/Borås.
Emma Linde, textilkonstnär från Göteborg.
Anja Lundström, slöjdare från Piteå.
Pilar de Burgos, bildkonstnär från Luleå. 


Särskilda händelser under residensveckan följer nedan

Torsdag den 28 oktober bjuder vi in till konsert i samband med residenset. Missa inte denna musikaliska färd genom västsvenska skogar och slättlandskap. Riksspelman Jenny Gustafsson har en stark musikalisk signatur och mycket energi i sitt musicerande. Med sig på scen, i ett virvlande och lekfullt samspel, har hon dragspelaren Jonathan Larsson. Konserten startar kl 11:30, på centrets nya scen och i anslutning kan ni se våra konstnärers process. Begränsat antal sittplatser.


Vernissage lördag den 30 oktober kl. 13.00
Textilkonstverken invigs och moderator intervjuar respektive konstnär om upplevelsen från veckan i Borås. Deltar gör bland annat Per-Olof Höög, Fullmäktiges ordförande Borås Stad. Senare i programmet (start ca 13.30) framförs ett dansverk av boråsaren Robin Ivarsson. Han visar upp resultatet av projektet Dialekten som också pågått i de fyra jubileumsstäderna under året. Avslutningsvis finns möjlighet att titta närmare på konstverken tilsammans med konstnärerna. 


Samarbetspartners


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.

Kontakt