Nu är det dags att presentera deltagarna till avslutande jubileumsresidenset; AiR 4x400 år – Borås
Under år 2021 fyller fyra städer 400 år - Borås, Luleå, Göteborg och Piteå.
En göteborgare, en pitebo, en luleåbo och en boråsare ska utforska stadens textila identitet i ett residens som genomförs den 25 – 30 oktober 2021.
Konstnärerna ska under en arbetsvecka arbeta med var sitt verk i en kub med mått 2,5x2,5x2,5m. I det förberedande arbetet har konstnärerna fått information om Borås 400 år, stadens textila industrihistoria samt en inblick i nutidens utmaningar och framtidens hopp för textilbranschen. Materialet som ska användas är överbliven textil från företag i trakten och med detta som bas har alla fått en idé.
- Besökare till centrat får under veckan följa processen på plats i centrets allmänna ytor. Vi kan redan nu avslöja att en av konstnärerna bjuder in till samarbete i sin kub och en annan hyllar en känd Borås-profil på ett underhållande och fint sätt. Detta vill ingen missa, säger projektledare Frida Stålhandske.
Lördag den 30 oktober är det invigning och verken finns kvar i en dryg månad.
- Textilmuseet är en samarbetspart i AiR 4x400 år. Det är en självklarthet att vi medverkar, säger Malena Karlsson, intendent på museet. En dröm vore ju att detta blir en start på fler residens med gästande konstnärer och designers i centrat!
Konstnärerna
Vega Syversaetre Johannessen, textilkonstnär från Bredared/Borås.
- Jag kommer ursprungligen från Norge och där finns en medvetenhet i samhället att synliggöra kulturer och folk från hela landet. Jag har insett att det finns en längtan i mig att få veta vad och vem som befinner sig i detta vidsträckta land. Att våra städers identiteter blir synliga och får mötas. Som i det textila i både arvet och framtiden.
Emma Linde, textilkonstnär verksam i Göteborg och universitetslektor i konsthantverk och textilkonst vid HDK-Valand, Göteborgs universitet.
- Redan under mina utbildningsår under 90-talet intresserade jag mig för att förhöja överblivet material. Med åren har det blivit mer och mer självklart för mig att arbeta med att återvinna material som blir över från vardagen - återbruk har blivit en del av mitt konstnärliga uttryck. Under residenset i Borås vill jag låta äldre hantverkstekniker möta överblivna restmaterial för att skapa en medvetenhet om tillverkningsprocessen och en förståelse för materialen.
Anja Lundström från Piteå kallar sig slöjdare. Hon arbetar oftast med broderi men är bekväm i flertalet textila tekniker.
- Jag tycker att det ska bli en ära att få representera Piteå i Borås-residenset. I samband med en utställning höll jag en workshop på Textilmuseet i Textile Fashion Center så jag vet vilka fantastiska lokaler det finns där. Bara tanken på att få skapa i den miljön gjorde att jag ville delta.
Pilar de Burgos, är en bildkonstnär som även arbetar med teater, performance, dans och musik. Hon är ursprungligen från Mexico men bor sedan många år i Luleå.
- Sedan jag var barn har jag varit i nära kontakt med textil som material genom att min mor drev ett företag som tillverkade barnkläder. Detta har påverkat mitt val av material i mitt konstnärskap. Jag ser fram emot att arbeta i Borås som har en lång historia med textil och ett kunnande om materialet och dess tekniker.
Fakta
AiR = Artist in Residence. Betyder att konstnär/kreatör ges möjlighet att bo och verka under en tidsbegränsad period på en särskild plats i ett specifikt syfte.
Tidigare residens under 2021:
Piteå 15 – 19 februari. Material: Snö. Från Borås deltog Kerstin Dahl Norén.
Göteborg 31 maj – 5 juni. Material: Regn. Från Borås deltog Odysseas Pappas.
Luleå 30 augusti – 3 september. Material: Stål. Från Borås deltog Shai Dahan.
Residensprogrammet arrangeras av Textile Fashion Center, Textilmuseet, Resurscentrum för konst och Konstkonsulenten i Region Norrbotten, Luleå kommun, Piteå kommun, Göteborgs 400-årsjubileum och Tillt.
Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.