2018-03-22 08:30Pressmeddelande

Ny utställning på Textilmuseet: Next Level Craft 5 april - 21 oktober 2018

null

Next Level Craft är en fantasifylld, upplevelsebaserad utställning som rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst. Den lyfter fram glädjen i handens genom gränsöverskridande möten mellan olika världar och generationer, från glesbygd till storstad. Vi ser idag ett ökat intresse för traditionella hantverk som används på nya sätt inom konst, mode och design. Hantverkskunskaper och taktil intelligens kan sporra till kreativa innovationer och fungerar också som balanserande motpoler i ett alltmer digitaliserat samhälle. I Next Level Craft lyfts slöjden in i nya sammanhang för att visa på möjligheter och inspirera till eget skapande.

Utställningen har tagits fram av den uppmärksammade konstnären och curatorn Aia Jüdes. Hon har skapat en magisk slöjdsaga med inslag av humor, fiction och tradition. Föremålen blandas med musik, suggestivt ljus och film till en spännande föreställning för alla sinnen och åldrar.

– Det här är en annorlunda helhetsupplevelse där ljus, ljud och rörlig bild förändras tillsammans från natt till dag i en sagoaktig loop på 12 minuter, förklarar Aia Jüdes.
– Vi har skapat ett eget soundtrack och en musikvideo. I videon battlar Sveriges bästa voguing-dansare Anna ”Ninja” Näsström och Fredrik ”Milan” Quiñones till beats som samplats av slöjdljud, fortsätter hon.

Ett hundratal verk av omkring fyrtio hantverkare, konstnärer och formgivare från 20 till 85 år presenteras. Det är en bred mix av olika material och tekniker såsom virkning, vävning, stickning, yllebroderi, rotslöjd, tovning, näverflätning och trådtjack. Merparten av verken är speciellt framtagna för utställningen med fokus på fantasi, nyskapande former och annorlunda användningsområden. Här finns en mängd spännande saker att upptäcka - broderade Ullgudinnor, täljda vättar, snidade näckrosor, en Vittra gjord av 1000 meter handflätade sidenband, högklackade näverskor med förgylld sula och praktfulla jaquardvävda LED-textilier.

Next Level Craft producerades till Umeå Kulturhuvudstad 2014 och har därefter turnerat i Sverige samt visats på Svenska Ambassaden i Washington och Svenska Institutet i Paris. Textilmuseet blir finalplats och här blir det ett extra fokus på textil och mode, bl.a. genom nya specialbeställda verk av Helena Hörstedt, Karin Frankenstein & Tomas Auran, Johanna Hofring och Carolina Rönnberg (Wilhja) m.fl. Under utställningstiden erbjuds också ett digert utbud av aktiviteter för främst barn och unga. Next Level Craft visas på Textilmuseet med stöd av Västra Götalandsregionen och i samverkan med Västarvet.

Välkommen på pressvisning: Tisdag 27 mars kl 13.00 (OBS! ändrat datum)

Invigning: Torsdag 5 april kl 15.00-19.00

För mer info: 

Jüdes & Gebeyeshu, curator: Aia Jüdes, 073-78 80 216,aia@jgc.se

Utställningskontakt: Eva Blomqvist, 0768-88 89 56, eva.blomqvist@boras.se

Presskontakt: Ingalill Sigvardsson, 0768-88 85 88, ingalill.sigvardsson@boras.se

Textile Fashion Center är en mötesplats i en kreativ miljö för människor, affärer, kulturer, studenter, kreatörer, nyfikna, unga och gamla. Ett kluster för att inspirera människor till att våga göra drömmar till verklighet. 

Grundidén bygger på att innovativa processer bäst sker i samspel mellan företag, akademi och samhälle. Här finns potential för nya affärer, företag, produkter och forskningsresultat men också för ytterligare kvalitativ utbildning och samarbete mellan kultur och utbildning genom samlokalisering.
De verksamheterna som verkar i Textile Fashion Center utgör en enorm kunskapsbank med allt ifrån expertkompetens till utbildningar och forskning i framkant.

Textile Fashion Center är en plats för modevisningar, kulturarrangemang, affärsutveckling, utställningar, event, möten, middagar samt utbildning.


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en mötesplats i en kreativ miljö för människor, affärer, kulturer, studenter, kreatörer, nyfikna, unga och gamla. Ett kluster för att inspirera människor till att våga göra drömmar till verklighet. Grundidén bygger på att innovativa processer bäst sker i samspel mellan företag, akademi och samhälle. Här finns potential för nya affärer, företag, produkter och forskningsresultat men också för ytterligare kvalitativ utbildning och samarbete mellan kultur och utbildning genom samlokalisering. De verksamheterna som verkar i Textile Fashion Center utgör en enorm kunskapsbank med allt ifrån expertkompetens till utbildningar och forskning i framkant. Textile Fashion Center är en plats för modevisningar, kulturarrangemang, affärsutveckling, utställningar, event, möten, middagar samt utbildning. Tre parter bildar basen för klustret; Borås Stad, Högskolan i Borås och det samlande näringslivet i Boråsregionen.


Kontakt

Git Guldare
Samordnare
Git Guldare