2021-10-20 07:30Pressmeddelande

Nu på lördag välkomnar Textile Fashion Center till ÖPPET HUS i uppdaterad outfit!

Allmänheten bjuds på unika möjligheter att komma ”bakom kulisserna” i Borås och Sveriges center för textil och mode - Textile Fashion Center. Allt från utställningar och guidade visningar till scensamtal med experter inom textil och mode kan upplevas under dagen.

 Nedan ett axplock från de 40 programpunkterna.

  • Ta chansen att besöka Textilhögskolans unika labbmiljöer och se och känna på forskningsresultat i Smart Textiles Showroom. Under dagen demonstreras också bland annat en ”robot” med hud och organ av tyg, ett så kallat exoskelett.
    - Vi gör världsledande forskning för att göra textilier aktiva det vill säga ändra form och utöva kraft, säger Nils-Krister Persson, docent, universitetslektor och forskare på Textilhögskolan. Under Textile Fashion Center Day demonstrerar vi detta.
  • Textilmuseet visar flera utställningarna och inviger denimkonstnären Ian Berrys utställning ”Material World” kl.13.00 inklusive boksignering och workshop för barn.

  • Gina Tricot presenterar en helt ny kollektion som är totalt spårbar och transparent avseende miljöpåverkan. Resultatet är unikt och har åstadkommits i ett samarbete med bland annat Science Park Borås i Textile Fashion Center.
    - Vår ambition var ett tyg spårbart ända till bomullsfältet och ärlighet med vad resurserna för ett modeplagg faktiskt kostar. Detta är resultatet, säger Emma Garrote, Global Production and Sustainability Manager på Gina Tricot. Emma är på plats under lördagen och berättar mer mellan kl. 11.30-14.30.
  • Dagen till ära kan du ta med ett kärt plagg som behöver lagas eller ändras. Kompetensslussens sömnadsoperatörer bistår med detta mellan kl. 10.00-16.00.

  • Som en extra krydda har de publika ytorna genomgått en förvandling i mörkgröna nyanser som visas upp för första gången. Förutom en ny Informationsdisk, flexibla utställningsmoduler och nytt möblemang kommer en ny scen och nya utställningsytor att användas.

Läs hela programmet här: https://textilefashioncenter.se/program/

Välkommen den 23 oktober kl. 10.00-16.00 till Skaraborgsvägen 3 A i Borås.


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Frida Stålhandske
Producent
Frida Stålhandske
Git Guldare
Samordnare
Git Guldare