2020-11-09 15:01Pressmeddelande

Nationellt konstnärligt utbyte när Borås firar 400 år

Alla deltagande städerAlla deltagande städer

År 2021 fyller fyra svenska städer 400 år - Piteå, Luleå, Borås och Göteborg. I ett gemensamt firande genomför de konstnärliga utbyten under året. Väst möter Norr genom att Norrbotten möter Västra Götaland i ett samarbetsprojekt.

I samarbetet skapas fyra residens - ett i varje stad. I varje residens deltar konstnärer som är bosatta i de fyra 400-årsstäderna. Alla residens har olika teman utifrån platsens unika förutsättningar. Konstnärerna bidrar med sin erfarenhet och kunskap till residenset på den aktuella platsen. Piteå är först ut och bjuder därmed in en pitebo, en luleåbo, en boråsare och en göteborgare till att utforska staden i snö.

- Under en vecka skulpterar konstnärerna fram verk utifrån varsin 3x3x3 meter kub av hårt pressad snö som är placerad mitt i centrala Piteå. De ska arbeta med Piteås 400-åriga historia som tema, berättar Ricky Sandberg, Konstkonsulent och lokal projektledare. 

Inför veckan träffas konstnärerna i gemensamma digitala förmöten för att diskutera idéer och upplägg. 

- Varje konstnär får hjälp av en lokal konstnär som har erfarenhet av att jobba i snöskulptur. Därför har vi inga krav på att man måste ha arbetat med materialet tidigare, säger Ricky Sandberg. 

Intresserade konstnärer kan anmäla sitt intresse till och med den 22 november 2020 i en OPEN CALL PITEÅ. En jury väljer de konstnärer som får komma på residenset. 

Mer information om PITEÅ residens och den aktuella utlysningen kan läsas här:  www.resurscentrumforkonst.se


Residensen under 2021 arrangeras av Piteå Kommun, Konstkonsulenten i Region Norrbotten och Resurscentrum för konst i samverkan med Textile Fashion Center i Borås och Göteborgs 400-årsjubileum.

- Att lyfta fram en råvara som har stark koppling till respektive stad och binda samman till ett gemensamt projekt under vår allas jubileumsår känns riktigt spännande, säger Helena Ransjö Alcenius, VD för Borås TME och Akademiplatsen.

- Residenset i Borås genomförs i oktober år 2021 och separata utlysningar, så kallad OPEN CALL, sker till varje residens. Dessa skickas ut löpande under vinter/vår 2021. Syftet med projektet som helhet är att skapa nya nätverk mellan städerna och konstnärerna samt att konstnärerna ska få möjlighet att nå ut till en större och kanske ny publik, säger Frida Stålhandske, projektledare i Borås. 

Mer info finns på http://textilefashioncenter.se/air-4x400-ar/


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.