2017-11-10 08:30Pressmeddelande

Maja Gunn: Play- ny utställning på Textilmuseet

null

I konstnär och designforskare Maja Gunns arbete utforskas genus och queeridentitet i relation till kläder och textil. Utställningen visar ett urval av hennes konst- och designprojekt i form av experimentella plagg, textila verk och platsspecifika installationer.

Gunn är Doktor i design med specialisering mot mode och har genom sin forskning utvecklat designmetoder där textila uttryck för kön, genus och sexualitet är centralt. Det performativa, iscensättningar och den utforskande leken står i fokus i hennes konstnärskap.

- Jag tror på kläders kraft och vill väcka diskussion. Jag arbetar utifrån idén om att hon är en social konstruktion och vill ge exempel på hur en kan arbeta queerfeministiskt och performativt med mode, säger hon. 

2016 disputerade Gunn vid Textilhögskolan i Borås med avhandlingen Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity. Hon är idag verksam som konstnär, designer, konsthantverkare, curator och forskare. Utställningen kommer visa experimentella plagg, textila verk, bilder och filmer som är eller har varit del av hennes undersökande projekt, d.v.s idén om att vi spelar kön genom våra handlingar och objekt- som t.ex. kläder.

Utställningen PLAY

  • leker med den sexualiserande (traditionellt manliga) blicken och visar mansbröst i silikon exploaterade för begär.
  • erbjuder dig prova bröst, och leka med hur din kropp ser ut eller vilket kön du förväntas ha.
  • förmedlar lesbiska berättelser och gör en skjorta till en lesbisk skjorta.
  • visar barn som imiterar sina idoler, och behovet av förebilder som du kan identifiera dig med.
  • låter dig lyssna till berättelser om hur kläder kan vara viktiga redskap i hanteringen av en separation.
  • ger dig kroppar, minnen och begär.

Mer info: 

Maja Gunn, 0739- 24 11 77, maja.gunn@gmail.com

Textilmuseet: Intendent Malena Karlsson, 0768- 88 89 57, malena.karlsson@boras.se

Presskontakt: Ingalill Sigvardsson, 0768- 88 85 88, ingalill.sigvardsson@boras.se

Textile Fashion Center är en mötesplats i en kreativ miljö för människor, affärer, kulturer, studenter, kreatörer, nyfikna, unga och gamla. Ett kluster för att inspirera människor till att våga göra drömmar till verklighet. 

Grundidén bygger på att innovativa processer bäst sker i samspel mellan företag, akademi och samhälle. Här finns potential för nya affärer, företag, produkter och forskningsresultat men också för ytterligare kvalitativ utbildning och samarbete mellan kultur och utbildning genom samlokalisering.
De verksamheterna som verkar i Textile Fashion Center utgör en enorm kunskapsbank med allt ifrån expertkompetens till utbildningar och forskning i framkant.

Textile Fashion Center är en plats för modevisningar, kulturarrangemang, affärsutveckling, utställningar, event, möten, middagar samt utbildning.

Tre parter bildar basen för klustret; Borås Stad, Högskolan i Borås och det samlande näringslivet i Boråsregionen. 


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en mötesplats i en kreativ miljö för människor, affärer, kulturer, studenter, kreatörer, nyfikna, unga och gamla. Ett kluster för att inspirera människor till att våga göra drömmar till verklighet. Grundidén bygger på att innovativa processer bäst sker i samspel mellan företag, akademi och samhälle. Här finns potential för nya affärer, företag, produkter och forskningsresultat men också för ytterligare kvalitativ utbildning och samarbete mellan kultur och utbildning genom samlokalisering. De verksamheterna som verkar i Textile Fashion Center utgör en enorm kunskapsbank med allt ifrån expertkompetens till utbildningar och forskning i framkant. Textile Fashion Center är en plats för modevisningar, kulturarrangemang, affärsutveckling, utställningar, event, möten, middagar samt utbildning. Tre parter bildar basen för klustret; Borås Stad, Högskolan i Borås och det samlande näringslivet i Boråsregionen.


Kontakt

Git Guldare
Samordnare
Git Guldare