2019-10-03 07:50Pressmeddelande

​Hackathon för idéer som ökar det cirkulära flödet av textil

null

Varje år slänger vi i Sverige cirka 7,5 kilo textilier per person – totalt 80.000 ton. Det behöver inte vara så. Kasserade textilier kan bli nya material och dessutom cirkuleras för användning flera gånger. Den 16-17 oktober arrangeras ett Circular Textile Hackathon i Textile Fashion Center som samlar engagerade människor med olika kompetenser för att hitta vägar dit.
Ännu fler är välkomna att anmäla sig för att bidra.

​- Vi sammanför många sorters nyfikna och dedikerade människor – allt från studenter till entreprenörer, ingenjörer, mode- och industridesigners. Ju större mångfald bland deltagarna desto bättre, säger Adrian Zethraeus, projektledare för Circular Textile Initiative som är arrangör.

Och än finns det plats för fler som vill bidra. Uppdraget är att ”knäcka koden” för en hållbar modeindustri med ett cirkulärt textilflöde som fungerar i stor och kommersiell skala.

- Vi presenterar utmaningarna och tillhandahåller material, coachning, textila verkstäder, tekniker och även en fotostudio, säger Adrian.

Hackathonet är en del av Circular Textile Initiative som drivs av Göteborgs-regionen, Re:textile - ett hållbarhetsprojekt inom Science Park Borås på Högskolan i Borås, Wargön Innovation och Swedish Fashion Council. Det är det tredje hackathonet som arrangeras sedan 2018 och med denna fortsättning bygger man vidare på tidigare resultat för att driva idéarbetet ännu längre.

- Vi upplever att vi kombinerar idéer och metoder på ett unikt sätt. På det viset kan vi komma fram till nya innovativa lösningar för cirkulära textilflöden, säger Adrian.

Film från tidigare Hackathon​ som genomfördes under 2018.


Fakta

Ett hackathon är ett evenemang där människor med olika bakgrund och kompetens träffas under en eller två dagar för att inspireras av varandras färdigheter med syftet att utveckla någonting i ett ”kvantsprång” – att de uppnår mycket på kort tid.

Om en vill delta

Kontakta Adrian Zethraeus, projektledare, Circular Textile Initiative
Mobil: 0708-28 04 08, E-post: adrian.zethraeus@hb.se

Mer information om evenemanget

https://www.circulartextile.se/hackathon

Mer om Circular Textile Initiative

https://www.circulartextile.se

Kontaktpersoner:

Adrian Zethraeus, projektledare, Circular Textile Initiative
​Telefon: 0708-28 04 08, E-post: adrian.zethraeus@hb.se

Olivia Whitehouse, kommunikatör, Circular Textile Initiative
​Telefon: 031-335 54 14, E-post: olivia.whitehouse@goteborgsregionen.se


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en mötesplats i en kreativ miljö för människor, affärer, kulturer, studenter, kreatörer, nyfikna, unga och gamla. Ett kluster för att inspirera människor till att våga göra drömmar till verklighet. Grundidén bygger på att innovativa processer bäst sker i samspel mellan företag, akademi och samhälle. Här finns potential för nya affärer, företag, produkter och forskningsresultat men också för ytterligare kvalitativ utbildning och samarbete mellan kultur och utbildning genom samlokalisering. De verksamheterna som verkar i Textile Fashion Center utgör en enorm kunskapsbank med allt ifrån expertkompetens till utbildningar och forskning i framkant. Textile Fashion Center är en plats för modevisningar, kulturarrangemang, affärsutveckling, utställningar, event, möten, middagar samt utbildning. Tre parter bildar basen för klustret; Borås Stad, Högskolan i Borås och det samlande näringslivet i Boråsregionen.


Kontakt

Git Guldare
Samordnare
Git Guldare