2017-09-07 08:15Pressmeddelande

CROSSOVER

null

Den 16 - 17 september välkomnas 180 internationella deltagare till konferensen European Textile Network Conference 2017. I samband med konferensen är Textilmuseet huvudarrangör för en internationell textilkonstfestival 12 - 19 september.

180 konferensdeltagare – 10 konstarenor – 13 utställningar – 170 utställare

European Textile Network Conferens till Borås & Internationell textil konstfestival

KONFERENS

ETN - European Textile Network anordnar vartannat år konferens i ett land i Europa. I år är det Sveriges tur att vara värd för konferensen. Borås som textilstad var det självklara valet som värdstad.

-Det är inte varje dag Borås står värd för ett internationellt möte men inom våra styrkeområden, där textil och mode är en av dem, har vi mycket stora chanser att locka kongresser. Viktig kunskap och näring till staden, poängterar Erik Johnson, Borås Convention Bureau på destinationsbolaget Borås TME.

Årets Nordic Award in Textile – pristagaren Grethe Sørensen kommer att erhålla priset under konferensens kvällsmiddag. Borås Stad planeras att vara värd och representant för konferensen. Tema för årets konferens är hållbar kreativitet och innovation, och vill samtidigt visa på en mångfald av uttryck, metoder och tekniker inom fältet.

-Konferensen arrangerar föreläsningar, workshops och utflykter inom och utanför Borås för konferensdeltagare från hela Europa. Textilmuseet har bland annat bjudit in den internationellt välkända trendsättaren inom mode och design, Li Edelkoort, som konferensens huvudtalare, säger Medeia Ekner, Textilmuseet.

KONSTFESTIVAL
Textilmuseet arrangerar en internationell textil konstfestival för att synliggöra den textila konsten. Under festivalen kommer flera utställningar med samtida textil konst att visas på flera arenor i och utanför Borås, samt i stadsrummet samtidigt. Första utställningen öppnar på Textilmuseet den 6 maj med Ekvation av Faig Ahmed för att uppmärksamma internationell samtidskonst med textila inslag. Den 3 juni öppnar utställningen Johtolanka av Texo med finska textilkonstnärer på Rydals Museum. Den 10 juni öppner Letter to my dear av konstnärerna Lennart Grebelius, Jeanette Schäring, Peter Ojstersek och Hannah Streefkerk, alla med koppling till specifika hantverkstraditioner och med miljö och hållbarhet i fokus. I samband med festivalen öppnar Textilmuseet och Rydals Museum utställningar med konstnärer från Nordic Textile Art.

KONSTARENOR
Textilmuseet samarbetar med konstarenor i och utanför Borås, vilka bidrar till festivalen i form av utställningar som visar samtida konst med textila inslag:

-Textilmuseet: visar separatutställningenEkvationmed Faig Ahmed, HDK’s (Högskolan för Design och Konsthantverk) handvävda tolkningar av koptisk väv från 5 sept., och den jurybedömda utställningenEveryday Mattersmed medlemmar från Nordic Textile Art från 16 sept.

-Textile Fashion CenterTexterevisar verk från Europeiska textilutbildningar från 16 sept.

-Rydals museum: visar utställningenJohtolanka– Ledtråd av Texo, finska textilkonstnärer från 3 juni, samt en medlemsutställning med konstnärer från Nordic Art Sweden från 14 sept.

-Borås Museum: visar grupputställningenLetter to my Dearmed konstnärerna Lennart Grebelius, Jeanette Schäring, Peter Ojstersek och Hannah Streefkerk kring temat människans ekologiska fotavtryck, med verk både inom- och utomhus från 10 juni.

-Abecita Konstmuseum: visar årets Nordic Award in Textiles pristagare Grethe Sørensen från 16 sept.

-Ålgården Konstnärernas Verkstäder och Galleri: visar utställningenSutur - Ihopasytt / Ten artists interpreting time in stitchesfrån 9 sept.

-Jeanette Öhlund Galleri: visar glasrebellen Fredrik Nielsen och Britta Carlström från Fiber Art Sweden från 14 sept.

-Flaménska Galleriet: visar Jonathan Josefsson med rötter i graffitivärlden som arbetar textilt från 9 sept.

-Vävkompaniet: visar utställningenGjord av din hand 2.0baserad på boken med samma namn från 2 sept.

-No Limit Street Art Festival: inkluderar i år konst med textila inslag från 3 sept.


För mer info

Presskontakt:

Mediea Ekner, Textilmuseet, 033- 35 89 91, medeia.ekner@boras.se

Erik Johnson, Borås Convention Bureau, 0768- 88 32 89, erik.johnson@boras.com

Arrangörer: Borås Stad, European Textile Network, Nordic Textile Art

Textile Fashion Center är en mötesplats i en kreativ miljö för människor, affärer, kulturer, studenter, kreatörer, nyfikna, unga och gamla. Ett kluster för att inspirera människor till att våga göra drömmar till verklighet. 

Grundidén bygger på att innovativa processer bäst sker i samspel mellan företag, akademi och samhälle. Här finns potential för nya affärer, företag, produkter och forskningsresultat men också för ytterligare kvalitativ utbildning och samarbete mellan kultur och utbildning genom samlokalisering.
De verksamheterna som verkar i Textile Fashion Center utgör en enorm kunskapsbank med allt ifrån expertkompetens till utbildningar och forskning i framkant.

Textile Fashion Center är en plats för modevisningar, kulturarrangemang, affärsutveckling, utställningar, event, möten, middagar samt utbildning.

Tre parter bildar basen för klustret; Borås Stad, Högskolan i Borås och det samlande näringslivet i Boråsregionen. 


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en mötesplats i en kreativ miljö för människor, affärer, kulturer, studenter, kreatörer, nyfikna, unga och gamla. Ett kluster för att inspirera människor till att våga göra drömmar till verklighet. Grundidén bygger på att innovativa processer bäst sker i samspel mellan företag, akademi och samhälle. Här finns potential för nya affärer, företag, produkter och forskningsresultat men också för ytterligare kvalitativ utbildning och samarbete mellan kultur och utbildning genom samlokalisering. De verksamheterna som verkar i Textile Fashion Center utgör en enorm kunskapsbank med allt ifrån expertkompetens till utbildningar och forskning i framkant. Textile Fashion Center är en plats för modevisningar, kulturarrangemang, affärsutveckling, utställningar, event, möten, middagar samt utbildning. Tre parter bildar basen för klustret; Borås Stad, Högskolan i Borås och det samlande näringslivet i Boråsregionen.


Kontakt

Git Guldare
Samordnare
Git Guldare