2021-01-04 07:15Pressmeddelande

Boråskonstnären Kerstin Dahl Norén deltar i AiR 4x400 år

Kerstin Dahl Noréns verk
 "Via Media", BoråsKerstin Dahl Noréns verk "Via Media", Borås

Artist in Residence (AiR) = Konstnär/kreatör ges möjlighet att bo och verka under en tidsbegränsad period i ett specifikt syfte.


2021 genomförs samarbetsprojektet AiR 4x400 år med Borås, Göteborg, Piteå och Luleå som alla fyller 400 år under året. AiR, Artist in Residence, är ett konstnärligt utbyte mellan städerna, ett på varje ort under året. Det första är i Piteå den 15-19 februari. Fyra konstnärer, en från varje stad, ska tolka stadens historia genom var sin snöskulptur i formatet 3x3x3m.
Representant från Borås och Sjuhärad är Kerstin Dahl Norén.

Kerstin Dahl Norén har varit verksam som konstnär sedan 1999. Hennes huvudsakliga material är sten. Ett av hennes mest kända verk i Borås är Via Media, en 4 meter hör solitär sten i bohusgranit på Tore G Wärenstams plats.

- Jag har några idéer i bakhuvudet till residenset, säger Kerstin Dahl Norén. Tidsaspekten är något jag behöver förhålla mig till, vi har bara en arbetsvecka på oss. Jag har gjort en isskulptur tidigare som var 1,5 meter x 1 meter. Den gjordes också på en vecka vilket gör att jag känner mig trygg.

I samarbetsprojektet AiR 4x400 år genomförs fyra residens, ett i varje stad. I varje residens deltar en konstnär bosatt i varje 400-årsstad, alltså en pitebo, en luleåbo, en göteborgare och en boråsare. Varje konstnär bidrar med sin erfarenhet och kunskap till residenset på platsen.

- Jag längtar efter snö och skulptur, det är den perfekta kombinationen av två världar, säger Kerstin Dahl Norén om materialet i Piteå. Jag är en vintermänniska och har alltid varit. Det blir liksom ingen riktig vinter här och därför det ska verkligen bli jättekul. Piteå har jag tidigare bara åkt igenom. Det ska bli underbart att upptäcka staden och möta Piteåborna som kommer och tittar när vi arbetar.

- Vi är mycket stolta över att Kerstin Dahl Norén är representant från Borås, säger Frida Stålhandske, Borås projektledare. Hennes erfarenhet och kompetens är mycket relevant. Vi önskar henne stort lycka till och hoppas att hennes nätverk växer sig starkare i norra Sverige.


AiR 4x400år Borås
I oktober 2021 är Borås värd för årets sista residens i projektet. Konstnärerna ska då arbeta rumsligt med textil och/eller mode. Verken kommer att ingå i Textilmuseets program i Textile Fashion Center.

Övriga konstnärer som deltar i Piteå
- Jonas Bentzer från Göteborg
- Linn Lindström & Maria Gordana Belić från Luleå
- Josefin Jonsson (Pastelae) från värdstaden Piteå


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Frida Stålhandske
Producent
Frida Stålhandske