2019-11-28 07:52Pressmeddelande

Årets textila julgran i Textile Fashion Center på plats

Varje år har Textile Fashion Center i Borås en stor julgran i huvudentrén som alla är välkomna att se. Granen har alltid ett unikt, kreativt textilt tema. Årets gran hyllar skönheten och kreativiteten i virkade och knypplade handarbeten vilka kräver stor kunskap, skicklighet och tålamod.

- Dessa vackra, dekorativa handarbeten är ofta gjorda av kvinnor för att användas i hemmet och har därför inte nått någon publik. Det vill vi på det här sättet ändra på, säger Frida Stålhandske, marknadskoordinator på Textile Fashion Center och ansvarig för julgranen.

Granen har kunnat göras med hjälp av den stor mängd handarbeten som skänkts av privatpersoner och second-hand-butiker.

- Insamlingen har gått över förväntan sedan vi efterlyste bidrag genom media, säger Frida. Vi gläder oss enormt mycket över människors engagemang och gåvor!

Alstren är fästa på ett fodral över den höga granställningen som är sytt av Gunnel Larsson, tidigare lärare på Textilhögskolan.

Känd designer bakom kompositionen
​Nina Sandström, känd designer och stylist som bland annat arbetar för Dramaten och med filmproduktioner och gärna återanvänder material i sina scen- och filmkostymer anlitades för att dekorera granen.

- Detta är återanvänd kvinnokraft som vi nu använder för att bidra till en mer miljömedveten framtid! I toppen har vi solen som toppstjärna som strålar mot framtiden, säger Nina.

Hon har valt att placera en del av dukarna i granen mot en bakgrund av färgat tyg för att de vackra mönstren ska framträda i all sin prakt.

- Det här uppdraget är annorlunda. Det känns fantastiskt att få lyfta fram dessa vackra hantverksalster.

Fakta och kuriosa

Om Nina Sandström
Nina Sandström är stylist och designer som började sin yrkesbana som designassistent på Wahls i Ulricehamn. Hon har stor erfarenhet inom kostymdesign för teater, opera, dans och reklamfilmer.

Sommaren och hösten 2019 visade Textilmuseet i Borås utställningen In Character – Costumes & Images med ett stort antal dräkter designade av Nina för film, teater, dans och opera, fotograferade av porträttfotograf Magnus Länje på skådespelarna för karaktärerna.

Mer om granen
- Granen är cirka 4 meter hög.
​​- Från i år står granen på en vacker julgransmatta genom ett samarbete med Kasthall.
​​- Gunnel Larsson som gjort fodralet till årets gran sydde 2018 hela granen, en "balklänning" inspirerad av designern Cristóbal Balenciaga, tillsammans med Elisabet Frisk. 
​​​- Materialet i granen återvinns på något sätt. Ett år när det fanns gröna strumpor i den skänktes bland annat en del av dem till en fotbollsklubb. 2018 års stora mängder tyg blev ”Harry Potter”-mantlar till unga scouter som sydde dessa själva på Textilmuseet.


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Frida Stålhandske
Producent
Frida Stålhandske