2016-05-09 06:55Pressmeddelande

3d body scanning och virtuell passform

3d body scanning och virtuell passform – den nya tekniken kan förändra sättet vi handlar på och sättet vi arbetar med kläder.

Torsdag 12/5 kl 17 är dags för Textile Fashion Lecture. I anslutning till Högskolan i Borås doktorspromotion och professorsinstallation på fredagen ägnas detta tillfälle åt textil forskning och det kommer pratas 3D body scanning och virtuell passform. Niina Hernandes är doktorand inom forskningsområdet textil och mode med fokus på passform och kläder matematiskt, virtuellt och i verkligheten. Hon har jobbat på Högskolan i Borås sedan 2011 och genomför nu bland annat en studie med namnet 3D Fitting. Med hjälp av en 3D scanner scannas kroppen och genom virtuella programvaror och 2óD fotografering skapas en avatar. På avataren kan sedan kläder provas eller till och med designas direkt på kroppen. På torsdag berättar Niina mer om sina studier och vad tekniken i framtiden kan innebära för branschen vad det gäller passform, kvalitet och för vårt sätt att handla kläder.

- Troligtvis möter min forskning verkligen någon gång inom en snar framtid. Jag hoppas att den tekniska utvecklingen kan bidra till att vi kan prova kläder på vår egen avatar innan vi lägger en order när vi handlar på nätet. Detta borde leda till färre returer och flera vinnare på vägen – inte minst miljön, säger Niina Hernandez.

Föreläsningen är öppen för alla intresserade, men med ett begränsat antal platser. Anmälan görs på textilefashioncenter.se. Kvällen bjuder dessutom på kvällsöppet på Textilmuseet, i Fashion Gallery och i Hållbar students second hand workshop samt after work i The Wine & Coffee Company.

För mer information om studien 3D Fitting, vänligen kontakta Niina Hernandez niina.hernandez@hb.se033-435 42 52

 


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt

Frida Stålhandske
Producent
Frida Stålhandske