2021-08-30 06:00Nyheter

Utställningen Ung Svensk Form öppnar den 4 september 2021

ALP[INE] Antonia PihlALP[INE] Antonia Pihl

Om utställningen
För första gången visas den nationella utställningen Ung Svensk Form i Borås. Utställningen som tidigare under året visats i Stockholm, Älmhult och Umeå presenterar 26 unga formgivare som kommer att bidra till att förändra och förbättra framtiden. De gör det med möbler, mode, hantverk, film och förstärkt verklighet.
Men framför allt: de gör det med hjärtat.

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och en utställning som genomförs av Svensk Form. En arena för ung svensk design som uppmärksammar behovet av att skapa kreativt inom designarbetet. Om att tro på sin idé och genomföra den. Att våga leka, pröva och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden.

Ung Svensk Form 2021 medverkar tre formgivare med examen från Textilhögskolan i Borås; textildesignern Mirjam Hemström med det vävda verket "The Metamorphosis of Weaving", modedesignern Emma K Gudmundsons med kreationer ur kollektionen "Floats" och Sigrid Schiötz Olsens med flera multifunktionella fritidskläder ”Bike to Ski (and Everything in Between)”.


Utställningen invigs med vernissage den 4 september och visas t.o.m. 31 oktober 2021. Ingen föranmälan till vernissaget, Textilmuseet är öppet kl. 12 - 16.

Invigning kl. 13.00
Mats Widbom, VD Svensk Form
Ulrika Kullenberg, Museichef Textilmuseet

Formgivare på plats:
Mirjam Hemström med verket The Metamorphosis of Weaving
Sigrid Schiøtz Olsen med verket Bike to Ski (and Everything in Between).
Kalle Hellmark och Angelina Kjéllen med verket Nuance.


Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Utställningen på Textilmuseet presenteras i samverkan med Svensk Form, Textile Fashion Center och Svensk Form Väst.


Verk i bild: Sigrid Schiøtz Olsen "Bike to Ski (and Everything in Between)", Kalle Hellmark och Angelina Kjéllen "Nuance",
Mirjam Hemström "The Metamorphosis of Weaving".

Se mer av alla medverkande i Ung Svensk Form på 2021 på ungsvenskform.se

Kontakt
Louise Sjöström,
Kommunikatör & presskontakt Textilmuseet
louise.sjostrom@boras.se
076-888 85 88

Emma Olofsson,
Kommunikationsansvarig Svensk Form
emma.olofsson@svenskform.se
072-323 31 48


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt