2024-06-05 06:51Nyheter

Unikt samarbete mellan FN och Textilhögskolan

Designstudenter på Textilhögskolan

Textilhögskolan vid Högskolan i Borås har inlett ett historiskt samarbete med Förenta Nationerna (FN) för att designa och utveckla en ny generation guidekläder till FN:s högkvarter i New York City. Ett tjugotal designstudenter arbetar nu med att att skapa en kollektion som kombinerar hållbarhet, hög modegrad och nytänkande.

Sedan 1952 har internationellt erkända modehus som Dior och Benetton designat guidekläderna för FN. När Textilhögskolan nu tagit sig an rollen är det första gången någonsin som ett lärosäte ska stå för designen.

Sedan 2018 har Textilhögskolan haft ett uppdrag från Sveriges regering - att etablera en nationell plattform för hållbart mode och hållbara textilier. Genom samarbetet med FN kan nu Textilhögskolan ytterligare visa vägen i omställningen mot en mer hållbar modeindustri.

Projektet innefattar ett tjugotal designstudenter som arbetar under handledning vid designinstitutionen vid Textilhögskolan för att utveckla kollektionen. Kollektionen kommer att lanseras vid Earth Day 22 april 2025 med en modevisning på FN:s högkvarter i New York City. Finansieringen av projektet möjliggörs av Högskolan i Borås och "Paul Frankenius Foundation for the Swedish University of Fashion & Textiles".

Läs hela nyheten på hb.se

 


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt