Kraven på återvinning av textilier har aktualiserat en knepig fråga: vad gör man med trasiga strumpor som tidigare kunde kastas i soporna? I ett nytt projekt vid Science Park Borås hoppas man kunna ta vara på materialet och omvandla det till biokol för stålindustrin.
Trasiga textilier är ett svårhanterligt material för kommunerna, då det belastar sorteringssystemen utan att generera någon nytta. I innovationsprojektet ”Lump blir biokol till stålindustrin” går aktörer inom den svenska textil- och stålindustrin samman för att försöka göra något bra av materialet. I projektet omvandlas trasiga textilier till biokol genom så kallad långsam pyrolys. Denna biokol ska sedan kunna användas inom stålindustrin med förhoppningen att kunna fasa ut fossilt kol på sikt. Science Park Borås koordinerar projektet, som är ett initiativ från modeföretaget Kappahl.
– För oss som varumärke är det här ett viktigt innovationsprojekt för att säkerställa att det kommande producentansvaret skapar miljönytta, säger Sandra Roos, hållbarhetsdirektör på Kappahl.
Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.