”Vi ville väldigt gärna genomföra utställningen och diskuterade olika möjligheter. Vi bedömde att det viktigaste inte är att utställningen visas inne på Textilmuseet, utan att genomföra vårt uppdrag att berika Boråsarnas och alla besökares liv med kultur. Därför är vi väldigt glada över samarbetet med Borås City. Deras medverkan möjliggör att vi kan visa utställningen på ett säkert sätt för både besökare, personal och de stickade verk som visas.”
Utställningen We knit for peace flyttar ut på stan och kan ses i sex stycken olika skyltfönster runt omkring centrala Borås. För att hitta vandringen klicka här.
Är det möjligt att sticka fred?
Kan själva strävan efter att skapa förändring faktiskt åstadkomma något?
Utifrån dessa frågor utformades föreställningen Knitting Peace av Cirkus Cirkör. En poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri i en värld av trådar och nystan. I år när Sveriges textila huvudstad firar jubileum, visas utställningen We Knit for Peace som inspirerats av föreställningen och de stickupprop som följt den på sin turné i världen. I 6 skyltfönster i centrala Borås manifesteras kraften i det textila hantverket genom över 100 verk som skickats in till Textilmuseet från både Sverige och andra länder. Tack till alla er som bidragit!
Att pennan är mäktigare än svärdet är ett känt talesätt, men kanske kan ett par stickor vara lika kraftfulla? Runtom i världen engagerar sig människor för att skapa en bättre värld med hantverk som metod. Det kan handla om fred, icke-våld, jämställdhet, inkludering eller anti-konsumism. Detta fredliga sätt att protestera och uttrycka sina åsikter genom hantverk är en gräsrotsrörelse som fått namnet Craftivism. Till den här utställningen ställde vi tre frågor till de som skickade in bidrag: Varför stickar du; Vad strävar du efter och Går det att sticka fred? Svaren kommer du kunna ta del av i en digital katalog här på webben och via QR-kod i skyltfönstren.
Under sin resa runt om i världen har Knitting Peace engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. Mängden stickningar som kommit in har varit överväldigande och det är tydligt att kombinationen cirkus, strävan och stickning har växt till en rörelse som spänner över flera kontinenter. Via handarbetet och Knitting Peace flätas craftivism från New York, Rosario, Girona, Alby och Säffle ihop med Textilmuseet och Borås.
“När vi skapar med våra händer och drömmer från våra hjärtan uppnås verklig magi.”
– Betsy Greer, sociolog som grundat begreppet Craftivism
Mer info finns på Textilmuseets hemsida: https://textilmuseet.se
Kontakt: Louise Sjöström, kommunikatör Textilmuseet. 033-35 85 88, 076-888 85 88
Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.