2024-05-06 06:35Nyheter

Textilmuseet är vinnare av Årets hederspris vid Elle-galan 2024

Elle-galans scenKarin Olsson Lindström, Johannes Daun och Kulturminister Parisa Liljestrand på scen.

”Självklar mötesplats som inte bara lyfter fram design och textil i vackert kurerade rum - utan också leder samtalen som för branschen i en hållbarare riktning framåt. En institution i väst som berikar modesverige.” Så löd motiveringen när Textilmuseet tilldelades Årets hederspris under ELLE-galan den 19 april.

Priset delades ut av Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand till Karin Olsson Lidström, museipedagog och Johannes Daun, 1:e antikvarie. Det var med stor glädje och stolthet de representerade museet och mottog utmärkelsen. 

En påfallande rörd och överraskad museichef, Ulrika Kullenberg, kommenterade:  
”Vi vill tacka för en fantastisk utmärkelse. Vi är mycket stolta över motiveringen och det som Textilmuseet skapat. Det är ett pris som vi delar med många - Textile Fashion Center, Borås Stad och inte minst alla våra samarbetspartner - från näringsliv till textilentusiaster. Vi arbetar många tillsammans för att infria visionen om ett ledande museum för textil med inriktning på textilindustri, mode, design, konst och innovationstextilier. Hederspriset visar att vi kommit en bra bit på väg och ger oss energi för framtiden.”

Textilmuseet fyller en viktig funktion genom att låta allmänheten ta del av textilhistorien, som spelat en stor roll i Västsverige. Likaså genom att väcka tankar om vår samtid och framtid, inte minst med de utställningar som avlöser varandra i Textile Fashion Center i Borås där Textilmuseet finns sedan 2013.

Ständig förnyelse
Textilmuseet visar just nu utställningen Mönstrade Positioner som utforskar samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Den 25 maj öppnar den nya basutställningen Omstart Mode - en utställning om hur vi kan närma oss en cirkulär textil framtid med nya produktionsmetoder. Detta sker i samband med att hela Textile Fashion Center firar 10 år sedan den officiella invigningen 2014.

I höst visas vandringsutställningen Korsettkriget, producerad av Kvinnohistoriskt museum i Umeå i en något omarbetad form med koppling till museets samlingar. Det blir också haute couture: utställningen Klänningen gör mannen bygger på ett urval av Fredrik Robertssons växande samling av samtida haute couture och experimentellt hantverksmode.

Läs mer om Textilmuseets program, utställningar och samlingar på textilmuseet.se.


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt