2024-05-07 12:16Nyheter

Svenska HODAKOVA finalist i en av världens största modetävlingar

Stjärndesignern Ellen Hodakova Larsson

Stjärndesignern Ellen Hodakova Larsson är en av åtta finalister i det prestigefyllda LVMH Prize for Young Fashion Designers 2024. 

Med en bakgrund vid Textilhögskolan och starka kopplingar till Västsveriges textila innovationssystem står Ellen Hodakova Larsson nu som en av finalisterna, av 2500 sökande, i en av världens största modetävlingar.

HODAKOVA grundades 2021 med visionen att skapa det första helt hållbara modehuset. Sedan dess har Hodakova både hyllats och uppmärksamats nationellt som internationell för sin unika design som utmanar traditionella normer kring lyx och konsumtion. 

Hennes design har redan lyfts upp av Vogue, visas på Paris Fashion Week och hon har samarbetat med GUCCI. Hodakova vann även Fabric of Life Award 2023, instiftat av textilentreprenören Paul Frankenius, som delades ut i Textile Fashion Center. Nu, som en av finalisterna i LVMH-tävlingen, markerar detta en viktig milstolpe inte bara för varumärket utan även för den svenska modebranschen.

Finalen går av stapeln 10 september på Louis Vuitton Foundation i Paris. De åtta finalisterna har möjlighet att vinna tre priser: LVMH Prize for Young Fashion Designers med en prissumma á 400 000 Euro och ett skräddarsytt mentorskap hos LVMH. Vinnaren av Karl Lagerfeld Prize respektive Savoir-Faire Prize, mottar 200 000 Euro samt ett ettårigt mentorskap.

Läs mer på Textile Movements hemsida.


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt