2024-01-23 09:24Nyheter

Science Park Borås leder storskalig satsning som ska förändra textil- och modeindustrin

En grafisk bild med kläder

Nu går fjorton partners från hela samhället samman för att testa ett nytt ekosystem för textil. Projektet leds av Science Park Borås vid Högskolan i Borås med siktet på att Sverige ska bli en förebild på att möta EU:s krav för en mer hållbar textil- och modeindustri.

Projektet fokuserar på att förbättra designen från början, reparera, återanvända och återvinna textilprodukter. Genom att testa olika metoder & initiativ strävar partners som Kappahl, Lindex, Gina Tricot och andra efter att skapa ett heltäckande system.

– Under de kommande åren kommer vi tillsammans med industrin att testa en mängd initiativ i praktiken, ett komplett system som kommer gynna hela Sverige, där fördelen är att vi tillsammans har tänkt på helheten, säger Susanne Nejderås, textilstrateg vid Science Park Borås och projektledare för satsningen.

De initiativ som testas är (i urval):
- Nya metoder för hushållens insamling av textil
- En nationell anläggning för försortering av textil 
- Framtagning av kollektioner baserade på använda plagg
- Erbjuda kunder köp av uppgraderade plagg
- Ökad spårbarhet och transparens i värdekedjan

Läs mer: scienceparkboras.se 

Bild: Adobe Firefly/Mattias Björlevik

 


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt