2024-05-06 12:15Nyheter

Nordiska Textilakademin får grönt ljus för ny nationell yrkesutbildning

En kvinna siter vid ett bord. Bild från pågående validering i Nordiska Textilakademins Test Center i Textile Fashion Center.

Nordiska Textilakademin har fått beviljat av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta en nationell yrkesutbildning för yrkesrollen sömnadsoperatör.

Satsningen är en del av en pilot för att introducera en ny utbildningsform kallad Nationell Yrkesutbildning (NY). Syftet är att underlätta rekryteringen till yrkesområden i Sverige där det råder kompetensbrist, där sömnadsoperatör ingår. 

Utbildningen är ettårig och vänder sig till vuxna över 20 år på gymnasial nivå, med totalt 35 platser fördelade på tre orter: 15 i Borås, 10 i Östersund och 10 i Nacka med start i oktober.

− Detta är en milstolpe i stiftelsens verksamhet och vi är så stolta att få vara med i denna pilot tillsammans med Östersund, Nacka och Borås. Piloten är också ett stort erkännande till yrkeshögskolan som modell, en skolform som vi vet leder till jobb, säger Christian Lundell, vd på Nordiska Textilakademin. 

Läs mer hos Myndigheten för yrkeshögskolan här


Om Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är en utvecklings- och innovationsmiljö i centrala Borås. Basen för centret är ett tiotal verksamheter inom Borås Stad och Högskolan i Borås som verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, offentlig sektor, utbildning & forskning, kultur samt invånare & besökare. Visionen är att vara Europas ledande center för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode. Textile Fashion Center öppnade 2014 i en renoverad 100 år gammal textilfabrik där den industriella arkitekturen med varsam hand bevarats och blivit grunden för en inspirerande och attraktiv miljö för affärsverksamhet, lärande, kreativitet och nätverkande.


Kontakt